kryptis – Baal Sulamas (Baal Sulamo)
Vidinės toros studijų centras, vidinės Toros mokymo namai
  • הָא לַחְמָא עַנְיָא דִּי אֲכָלוּ אַבְהָתָנָא בְּאַרְעָא דְמִצְרָיִם. כָּל דִּכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכוֹל, כָּל דִּצְרִיךְ יֵיתֵי וְיִפְסַח. הָשַׁתָּא הָכָא לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּאַרְעָא דְיִשְׂרָאֵל. הָשַׁתָּא עַבְדֵּי לְשָׁנָה הַבָּאָה בְּנֵי חוֹרִין. הגדה של פסח Tai yra vargo duona, kurią valgė manoTėvai Egipto žemėje. Kiekvienas alkanas, gali ateiti ir valgyti, kiekvienas norintis, gali ateiti ir padaryti „Pesachą“ („Peršokimą“). Šiandien – čia, kitais metais – Izraelio žemėje. Šiandien – vergai, kitais metais – laisvi. (Pesacho Agada).

Praktinė Halacha (Įstatymai)

Elulo mėnuo – atleidimo ir gailestingumo mėnuo

I. M. Lav

1-ją tišrei mėnesio dieną, žmonijos gimimo dieną, Tora vadina „šofaro garsų diena“, o Mišna traktate Roš-Ašana, pažymi šią datą kaip visos žmonijos Teismo dieną.

115/116010.jpg

הערבות, המשך ממאמר מתן תורה יח

„Laidavimas“ (Atsakomybė), „Toros dovanojimo“ tęsinys

Jehuda Ašlagas (Baal Sulamas)

„Laidavimo“ (atsakomybės) idėją gerai paaiškino tana (išminčius, mokytojas) midraše Vajikra Raba.

115/116009.jpg

Praktinė Halacha (Įstatymai)

Šabatinis „Šacharitas“

I. M. Lav

Po septynių pakviestųjų Toros skaitymui aštuntu kviečiamas žmogus, kuris skaitys „Haftara“ ir dėl jo Toroje perskaitomos kelios eilutės – ištrauka, kuri vadinasi „Maftir“. „Maftir“ – tai mažiausiai trys paskutinės savaitinės Toros dalies eilutės.

115/116000.jpg

פתיחה לחכמת הקבלה קל

Įvadas į kabalos išmintį

Jehuda Ašlagas (Baal Sulamas)

Ma Chadaš parcufas Arich Anpin, išėjęs Chochmos pakopos dydžio, išanalizavo ir prisijungė sau pasaulio Nekudim Keter parcufo apatinę dalį, Keter achapą, kuris katnute buvo nukritęs į žemiau Keter esančią Chochmos ir Binos pakopą.

115/116007.jpg

Praktinė Halacha (Įstatymai)

Kašrut

I. M. Lav

Tris kartus Tora sako apie tai, kad negalima gaminti mėsos kartu su pienu, knygose Šmot (23 ir 24 sk.) ir Dvarim (14 sk.): „Nevirk ožiuko jo motinos piene“. Trigubas pakartojimas reiškia tris draudimus: gaminti ant ugnies mėsą kartu su pienu;valgyti tokį mišinį; kaip nors kitaip jį naudoti.

115/116005.jpg